Totul despre lipoapiraţie. Interviu cu dr. Oltjon Cobani

O lipoaspiraţie reuşită ţine de câteva secrete pe care, ca medic, le dobândeşti prin experienţă, formându-ţi mâna şi ştiind exact când să te opreşti din extragerea grăsimii ca să nu laşi pielea vălurită şi să nu provoci iregularităţi. (Da, e una dintre cele mai neplăcute consecinţe după o lipoaspiraţie). Ţine de capacitatea de a le explica pacienţilor ce rezultate sunt posibile realist vorbind, luând în calcul conformaţia lor, dar şi stilul de viaţă. Ţine de simţul estetic şi de fineţea cu care lucrează chirurgul.

În urma unui research riguros despre cine e cel mai solicitat medic pe parte de lipoaspiraţie, majoritatea căutărilor mele m-au dus către Oltjon Çobani. Medic specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, acesta a acceptat să îi iau un interviu despre tot ceea ce ar trebui să ştii înainte de a te decide pentru o lipoaspiraţie.

Mini ghid despre lipoaspiraţie

Bianca Nuţu : La fel ca mărirea de sâni, lipoaspiraţia este una dintre cele mai frecvente intervenţii estetice. Ne ajută să ne remodelăm corpul sau să şi slăbim?

Oltjon Çobani : Statistic vorbind, lipoaspiraţia este cea mai căutată intervenţie estetică. A depăşit augmentarea mamară. Este important de ştiut că lipoaspiraţia nu este o procedură de slăbire. Pacienţii care apelează la această metodă trebuie să înţeleagă că rezultatele unei lipoaspiraţii reuşite nu se măsoară în numărul de kilograme pierdute, ci în centimetri. Indirect, să ştiţi însă că ajută însă şi la slăbit. Asta pentru că odată ce persoana se vede cu forme atractive, e motivată să menţină rezultatele.

B.N.: Cine este pacientul ideal pentru o lipoaspiraţie?

O.Ç.: Pacientul ideal este o persoană până în 55 de ani. Explicaţia e simplă. O lipoaspiraţie presupune să extragem o parte din grăsime, urmând ca apoi pielea să se retragă. După 55, 60 de ani, pielea nu mai este la fel de elastică şi în loc să se retragă, rămâne un exces inestetic de piele.

Pacientul ideal nu are depozite foarte mari de grăsime. Sunt doar anumite zone care îl deranjează. De exemplu, în cazul femeilor, coapsele externe (aripioare), abdomenul (mai ales cel inferior), şoldurile sau genunchii. În general, doamnele apelează foarte des la lipoaspiraţie pentru remodelarea zonei picioarelor. Oricât de mult sport ar face, e aproape imposibil să scape de aripioare. Bărbaţii în schimb sunt preocupaţi să elimine grăsimea de pe burtă şi de pe şolduri.

B.N.: În 2017, există o sumedenie de tipuri de lipoaspiraţie. Lipoaspiraţie asistată laser, lipoaspiraţie ghidată GPS. Dumneavoastră ce tehnică folosiţi?

O.Ç.: Într-adevăr, în prezent, există multiple metode de lipoaspiraţie. Eu, unul prefer metoda clasică, Super Wet. Aceasta presupune infiltrarea zonei pe care vrem să o remodelăm cu o soluţie standard, soluţia Klein (un amestec de ser fiziologic, xilină, bicarbonat).

Mai apoi, ţesutul adipos se scoate cu ajutorul unor canicule foarte subţiri, cu un diametru de 3 mm. Astfel, nu rămân semne mari. În funcţie de fiecare caz în parte, putem combina o lipoaspiraţie cu lipoliză laser. Provocând o arsură internă prin intermediul unei fibre optice, accelerăm strângerea pielii. Dar asta doar în cazul pacienţilor care au o laxitate mai mare a pielii.

B.N.: Ce riscuri să luăm în calcul când vorbim despre lipoaspiraţie?

O.Ç.: Există riscurile asociate anesteziei generale. Tocmai de aceea, ca măsură de siguranţă, evaluăm atent starea de sănătate a pacientului înainte de intervenţie. Există şi riscul de infecţie şi de formarea cheagurilor de sânge (trombi). Pacientului i se administrează însă anticoagulante. Un alt risc mare este ca pacientul să fie nemulţumit de rezultat.

B.N.: După o lipoaspiraţie, ne putem confrunta cu iregularităţi ale pielii? Mă refer la aspectul acela de piele vălurită.

O.Ç.: Lipoaspiraţia pare să fie o intervenţie chirurgicală simplă, dar ca medic, trebuie să ai ochiul format. Eu, personal folosesc nişte canule extrem de subţiri. O canulă cu diametrul mai mare este mai uşor de manevrat, scoate mai multă grăsime dintr-o dată, dar poate lăsa iregularităţi.

Folosind canule mai subţiri, timpul operator este un pic mai lung , iar pentru mine este un pic mai obositor. Pentru mine, conteaza ca pacienta să fie mulţumită. Scoţând puţin câte puţin, evităm diformităţi, găuri.

B.N.: E un mit că după lipoaspiraţie, rişti să depui şi mai multă grăsime?

O.Ç.: E logic că dacă mănânci mult, vei depune grăsime. Totuşi ,în zona respectivă vei depune mai puţin ţesut adipos. Asta pentru că orice intervenţie chirurgicală se vindecă printr-un proces de fibroză şi ca să se depună grăsimea în locul respectiv e mai greu. Da, grăsimea se poate depune însă în alte părţi dacă ai un regim alimentar bogat în calorii. E absurd însă credem că după lipoaspiraţie, riscăm să ne îngrăşăm mai mult.

B.N.: Celulita e mai vizibilă după lipoaspiraţie?

O.Ç.: Celulita este dată de grăsimea superficială. Structural, arată ca butonii într-o canapea Chester. Introducerea canulei rupe aceste septuri. Aşadar, aspectul celulitei ar trebui să se îmbunătăţească, nu să se agraveze.

B.N.: Multă lume confundă lipoaspiraţia abdomenului cu abdominoplastia. Sunt două proceduri diferite, nu?

O.Ç.: Da. Lipoaspiraţia presupune scoaterea unei cantităţi de grăsime dintr-o anumită zonă a corpului. Abdominoplastia presupune scoaterea tegumentului în exces, mai exact eliminarea pielii în exces de la nivelul abdomenului. În cazul persoanelor mai în vârstă, trecute de 60 de ani, apelăm la abdominoplastie.

Lipoaspiraţia lasă în urmă mici semne. Abdominoplastia nu poate fi efectuată fără o cicatrice subţire dintr-o parte într-alta. Din fericire, cicatricea e la baza slipului, ceea ce o face practic invizibilă.

B.N.: Cum putem avea un abdomen de invidiat după naştere?

O.Ç.: În timpul sarcinii, muşchii sunt întinşi. Ei nu mai sunt uniţi pe mijloc. Şi acest defect poate să continue după sarcină. La 6 luni după naştere, dacă abdomenul nu se strânge, chiar dacă pacienta a făcut mult sport şi a purtat o centură, intervenim pentru eliminarea tegumentului în exces, şi suturăm şi muşchii drepţi abdominali pe mijloc.

În general, acest exces de piele apare la femei foarte slabe sau în cazul celor sarcini gemelare. Dacă o pacientă îşi face o abdominoplastie şi peste câţiva ani, rămâne din nou însărcinată, intervenţia nu îi creează niciun fel de probleme.

B.N.: Avem dureri după lipoaspiraţie? Ne confruntăm cu vânătăi?

O.Ç .: Lipoaspiraţia nu doare. Se resimte ca o febră musculară mai puternică. Depinde mult şi de gradul de toleranţă la durere a fiecărui pacient în parte. Vânătăi apar, dar trec cam într-o săptămână, maxim zece. În plus, există creme care fac ca vânătâile să treacă mai repede.

B.N.: Ce trebuie să facem după lipoaspiraţie?

O.Ç.: Pacienţii trebuie să fie conştienţi că rezultatele trebuie întreţinute. E nevoie de un stil de viaţă sănătos, de sport şi de alimentaţie echilibrată. În plus, pentru o perioadă, după intervenţie, aceştia trebuie să poarte un costum special ca pielea să se retragă. Dacă după o lipoaspiraţie, facem excese alimentare, ne îngrăşăm. Asta fără discuţie.

B.N.: Care este cea mai indicată perioadă a anului pentru o lipoaspiraţie?

O.Ç.: Sezonul rece este perioada ideală. Vara, este neplăcut să porţi acel costum despre care vă spuneam. Nu recomand operaţiile vara pentru că se adaugă disconfortul termic.

B.N.: În cât timp ne recuperăm după o lipoaspiraţie?

O.Ç.: În maxim o săptămână, pacienţii se pot întoarce la muncă şi îşi pot relua activităţile cotidiene. Le recomand însă să se plimbe prin casă, nu să stea în pat. După 2, 3 săptămâni, pot relua şi exerciţiile fizice. Corpul le va dicta intensitatea la care se pot antrena.

B.N.: În cât timp se văd rezultatele după o lipoaspiraţie?

O.Ç.: Iniţial, te umfli . 95% din rezultate se văd până într-o lună, dar rezultatul final e la 3 luni.

B.N.: La cât timp după o lipoaspiraţie ne putem urca în avion?

O.Ç.: O săptămână după operaţie, pacienţii nu au voie să zboare.

B.N.: Pacienţii obezi pot opta pentru o lipoaspiraţie?

O.Ç.: Obezitatea e o contraindicaţie. Ca să apelezi la o operaţie de remodelare, obligatoriu pacientul trebuie să aibă o greutate constantă şi să fie la 6 luni după o operaţie de inel gastric, bypass sau rezecţie de stomac.

Pacienţii trebuie mai întâi să slăbească şi apoi, pot trece printr-un total body lifting, care presupune extragerea pielii de jur împrejur. De asemenea, pot opta pentru branhioplastii (excizia pielii de pe braţe), care sunt însoţite de o incizie lungă. Această cicatrice nu se poate ascunde, când ieşi pe plajă, de exemplu.

Pentru pacienţii care slăbesc foarte mult e important să arate bine îmbrăcaţi. Înainte, erau complexaţi de felul în care excesul de piele se vedea prin haine.

B.N.: Ne ajută o lipoaspiraţie să scăpăm de guşă?

O.Ç.: Lipoaspiraţia e indicată şi pe zona guşei, combinată cu lipoliza laser. Dacă vorbim despre fălcuţele acelea asemănătoare cu ale unui buldog,indicaţia e liftingul facial.

B.N.: Bărbaţii sau femeile obţin rezultate mai bune după o lipoaspiraţie? Care dintre ei au aşteptări mai nerealiste?

O.Ç.: Bărbaţii nu prezintă multă grăsime sub tegument cum prezintă femeile. Ei au grăsime abdominală, în timp ce femeile se îngrasă deasupra muşchiului. Astfel, doamnele obţin rezultate mai bune după o lipoaspiraţie în zona abdominală, de exemplu.

Cât despre aşteptări, femeile nu înţeleg uneori că lipoaspiraţia nu înseamnă să scoţi grăsimea de peste tot, ci doar din anumite zone. Exclus să scoţi 20 de l de grăsime odată, aşa cum şi-ar dori. Pentru mine, e foarte important ca pacientul să fie în siguranţă şi să se recupereze rapid. Nu pot fi medicul celor care nu înţeleg că există nişte limite în lipoaspiraţie.

Click aici pentru sursa articolului

42 thoughts on “Totul despre lipoapiraţie. Interviu cu dr. Oltjon Cobani”

  1. Thank you very much for sharing. Your article was very helpful for me to build a paper on gate.io. After reading your article, I think the idea is very good and the creative techniques are also very innovative. However, I have some different opinions, and I will continue to follow your reply.

  2. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

  3. Greate article. Keep writing such kind of info on your blog.
    Im really impressed by your site.
    Hi there, You have done a fantastic job. I’ll certainly digg it and for my part recommend to my friends.
    I am sure they will be benefited from this web site.

  4. Мне недавно понадобилось 17 000 рублей на оплату коммунальных услуг. В ВКонтакте кто-то посоветовал yelbox.ru. На сайте я нашел множество советов о том, как взять займ на карту онлайн , и список надежных МФО. Оказывается, некоторые предлагают займы без процентов!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *