Abdominoplastia si lipoaspirația: când și de ce să apelăm la medic?!

Aspectul fizic este o adevărat carte de vizită. Femei și bărbați de orice vârstă, statut social și preocupări vor să arate cât mai bine și cât se poate de tineri, iar în acest sens se preocupă de o alimentație cât mai sănătoasă, sport și hidratare. Totuși, ce facem când bagajul genetic nu ne ajută, iar în ciuda tuturor eforturilor depuse nu reușesc să slăbească?! Cercetătorii au identificat și o genă a grăsimii care codifică proteina IRX3, controleaza metabolismul și consumul de energie. Mai mult, această genă interactionează cu altă genă, cunoscută drept FTO, ce favorizeaza luarea în greutate. Deci, nu totul are legătură cu timpul și energia alocate menținerii condiției fizice, ci și cu ce ne-a înzestrat mama natură… Totuși, aspectul suplu ar zonei abdominale este important atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al sănătății, iar când depozitele de grăsime și surplusul de piele devin imposibil de eliminat, soluţia pentru acestea este îndepărtarea lor chirurgicală, operație cunoscută sub numele de abdominoplastie.

„Operația poate viza zona inferioară a abdomenului sau întregul abosmen, iar ambele intervenții pot fi asociate cu lipoaspirația. Este o intervenție ce trebuie efectuată sub anestezie generală, iar în timpul ei se pot repara și defecte ale peretului muscular, cum ar fi diastazis sau hernii”, spune doctorul Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică estetică și microchirurgie reconstructivă. Candidații pentru această intervenție sunt adulții cu greutate constantă în ultimele șase luni și cu o stare bună de sănătate. Recuperarea durează câteva săptămâni, timp în care e interzisă expunerea la soare sau efortul fizic.

O altă metodă de îndepărtare a depozitelor localizate de grăsime este lipoaspirația, cunoscută și sub denumirea de liposucție sau lipoplastie. Cele mai potrivite zone sunt şoldurile, abdomenul, talia, coapsele, gambele, gleznele, regiunea internă a genunchilor, braţele, regiunea fesieră, submentoniera (bărbia), gâtul, linia mandibulară, toracele anterior şi posterior.”Sunt trei tehnici distincte. Lipoaspiraía clasică, ce constă în aspirarea depozitelor de grăsime, lipoaspirația cu ultrasonic (llichefierea depozitelor de grăsime, apoi aspirarea acestora), lipoaspirația prin intumescență sau super wet care se dezvoltă, de asemenea, în doi paşi: infuzia de soluţie salină cu adaos de adrenalină, anestezic local şi bicarbonat de sodiu în depozitele de grăsime, apoi aspirarea acestora”, spune doctorul Cobani și adaugă: ”Lipoaspirația este o tehnică chirurgicală închisă, efectuându-se prin incizii mici, puţin vizibile, sub anestezie generală.La nivelul acestor incizii, executate în imediata apropiere a zonei de tratament, sunt introduse tuburi fine numite <>, conectate la un sistem de vid, prin intermediul cărora se mobilizează şi se aspiră depozitele de grăsime. În capătul opus al canulei este ataşată o pompă pentru colectarea ţesutului adipos. Fluidizarea depozitelor de grăsime se realizează prin injectarea unui mix de ser fiziologic, anestezic local şi adrenalină.Inciziile sunt apoi închise prin fire de sutură, însă sunt cazuri în care dimensiunile acestora sunt atât de reduse, încât nu mai este necesară sutura”.

Candidaţii ideali pentru acest tip de intervenţie sunt persoanele adulte, a căror masă corporală se încadrează într-un procent maxim de 30% faţă de greutatea ideală, a căror piele este fermă şi elastică şi care au un bun tonus muscular. După intervenţia chirurgicală pacientul este obligat să poarte timp de o lună o îmbrăcăminte specială pentru a ajuta la obţinerea rezultatului dorit. Rezultatul final nu va fi vizibil imediat, deşi încă din prima zi post-operator se va vedea o diferenţă. Evaluarea finală a reuşitei se va face abia după 3-6 luni, când se stabileşte şi necesitatea retuşurilor (deşi, în majoritatea cazurilor, nu este necesar). Totuşi, un rezultat notabil se va observa la 1-2 luni după procedură.

3 thoughts on “Abdominoplastia si lipoaspirația: când și de ce să apelăm la medic?!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *