Frumusetea, un standard de viata

In ciuda unui regim alimentar corect si a unui stil de viata corespunzator, multe persoane prezinta acumulari de grasime in anumite zone ale corpului. Ei bine, aflati ca aceasta stare se poate imbunatatii apeland la o tehnica relativ simpla si sigura denumita lipoaspiratie. Pentru a intelege mai exact despre ce este vorba, am discutat cu Oltjon Cobani, medic specialist in chirurgie plastica estetica si microchirurgie reconstructiva la Clinica ProEstetica.

Tonica: Ce este lipoaspiratia si ce presupune aceasta procedura?

Oltjon Cobani: Lipoaspiratia reprezinta o interventie chirurgicala prin intermediul careia se pot elimina depozitele de grasime din diferite zone ale corpului, cu scopul de a remodela si recontura silueta. Interventia este efectuata cu ajutorul unor canule care sunt introduse prin niste orificii de 2-3 mm, astfel incat, in urma sa, nu raman cicatrici.

Pe ce zone se aplica? Este o interventie dureroasa

De obicei este folosita pentru a scapa de grasimea in exces depusa la nivelul abdomenului, soldurilor, toracelui, coapselor, gambelor, genunchilor, bratelor, insa, se poate efectua si la nivelul liniei mandibulare sau gat (dubla barbie). Nu pot spune ca este o interventie dureroasa, dar, desigur ca dupa operatie pacientul va avea un disconfort si un anume grad de durere dar care poate fi, insa, depasit folosind analgezice uzuale. Dupa lipoaspiratie sunt posibile vanatai, dar acestea dispar in cateva zile.

Oltjon Cobani: „Cea mai mare satisfactie a mea este zambetul unui pacient multumit”

Se pierd kilograme prin lipoaspiratie? Exista riscul ca grasimea sa se “formeze” din nou pe zonele aspirate

Lipoaspiratia nu este o metoda de slabire ci de remodelare corporala, cu alte cuvinte, ajuta la pierderea de centrimetri si nu de kilograme. In zonele lipoaspirate grasimea se depune mai greu decat in celelalte zone. Desigur, rezultatul obtinut dupa lipoaspiratie trebuie mentinut printr-un regim de viata sanatos ce trebuie sa implice si exercitii fizice.

In cat timp se vad rezultatele finale si cat dureaza recuperarea postoperatorie

Rezultatul se poate vedea imediat, dar edemul postoperator poate sa persiste pana la o luna. Recuperarea este relativ rapida, 2-3 zile, dar le recomand pacientilor sa isi ia liber de la activitatile cotidiene timp de 5 zile. De asemenea, trebuie evitat sportul si statul in picioare un timp indelungat, pentru o perioada de aproximativ 2 saptamani. Astfel se evita aparitia edemelor gambiere mai ales daca zona lipoaspirata vizeaza membrele inferioare.

Poate fi considerata o interventie chirurgicala anticelulita

Nu, dar exista o amelioare a acesteia. Prin folosirea unor tehnici de lipoaspiratie si liposculptura se poate aduce o imbunatatire considerabila, dar nu se poate garanta disparitia completa a celulitei.

De cate ori poate fi realizata o astfel de procedura?

Lipoaspiratia poate fi efectuata ori de cate ori dorim, insa efectuarea ei in aceleasi zone trebuie atent manegeriata. Acest lucru se datoreaza fibrozei care este prezenta in zonele deja lipoaspirate, facand astfel greoaie extractia de nou tesut adipos.

Care sunt interventiile estetice cele mai apreciate in randul femeilor?

Frumusetea este un standard de viata in zilele noastre, astfel incat numarul persoanelor care apeleaza la tratamente de natura estetica este in crestere. Tratamentele cele mai folosite se adreseaza fetei si cuprind folosirea de toxina botulinica, acid hialuronic si lifting facial. Una din terapiile de rejuvenare, folosita mai ales la nivelul fetei, este si PRP (platelet rich plasma) cunoscuta si sub numele de „liftingul vampirilor”. PRP este un derivat din sange, o plasma imbogatita in trombocite. Aceste trombocite contin factori de crestere si regenerare tisulara iar injectarea acesteia la nivelul tegumentului asigura rejuvenarea acestuia. Este un tratament relativ simplu, efectuat sub anestezie locala cu crema anestezica. Tehnica este nedureroasa si nu presupune recuperare ulterioara.

3 thoughts on “Frumusetea, un standard de viata”

  1. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *