Provocarile interventiilor pe timp de vara

Vara reprezintă cel mai dificil anotimp pentru intervențiile chirurgicale. Chiar dacă vrem să arătăm impecabil la plajă, expunerea la soare și la ultraviolete reprezintă o problemă.

Din acest motiv, sunt recomandate doar intervențiile estetice care nu reprezintă un pericol în ceea ce privește expunerea la soare, care se fac cu anestezie locala și au un timp de recuperare foarte scurt.

Printre acestea se numara:

Augmentarea buzelor cu acid hialuronic

Procedura de augmentare a buzelor se realizează cu ajutorul filerelor cu acid hialuronic și se poate aplica atât persoanelor cu buzele subțiri anatomic, cât și celor ale căror buze și-au pierdut din volum odată cu trecerea anilor.

Acidul hialuronic este o componentă naturală a pielii ce ajută la hidratare şi este supus unui proces ireversibil de degradare. Injectarea de substanţe pe bază de acid hialuronic are un caracter temporar (de 3 până la 9 luni), însă rezultatul este unul imediat. Fillerele cu acid hialuronic asigură un aspect tonic, catifelat al pielii şi sunt perfect tolerate de organism.

Procedura este complet nedureroasă şi se efectuează sub anestezie locală (crema anestezică), fără a obliga pacienta să îşi întrerupă activităţile sociale şi profesionale. Injectarea se realizează cu ajutorul unui ac fin. După injectarea cu acid hialuronic, medicul poate masa zona pentru a asigura o bună distribuție a acestuia. Injectarea cu toxină botulinică reprezintă o procedură minim invazivă, sigur, fără efecte secundare, ce trebuie repetată periodic.

Injectarea ridurilor cu toxină botulinică

Această substanță are rolul de a paraliza musculatura ce produce ridurile din jurul ochilor, ridurile frontale, dar și ridurile dintre ochi. În momentul în care substanța este injectată, aceasta inhibă impulsurile nervoase, producând relaxarea mușchiului. Tocmai această relaxare este soluția în diminuarea ridurilor, precum și în prevenirea acestora.

Efectul acesteia se definește în 3-7 zile de la injectare, iar caracterul este unul temporar (6-8 luni de la tratament). Procedura este complet nedureroasă şi se efectuează sub anestezie locală (crema anestezică), fără a obliga pacientul să îşi întrerupă activităţile sociale şi profesionale. Injectarea se realizează cu ajutorul unui ac fin și, în funcție de zona tratată, sunt necesare între 4 și 10 injecții.

Tratamentul hiperhidrozei sau a transpirației excesive

Hiperhidoza sau transpirația excesivă reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, având drept consecință o creștere a cantității de sudoare, peste normal. Atunci când suntem mai stresați, când este foarte cald afară sau când facem efort fizic intens, este normal să ne apară pe față brobonele de sudoare, sp ni se umezească palmele, tălpile sau axilele.

Cel mai frecvent întâlnită este cea localizează la nivelul axilelor, care devine extrem de stânjenitoare pentru pacient. Axilele sunt în permanență umede, hainele se pătează, se strică din cauza sărurilor conținute de sudoare, apare mirosul neplăcut din cauza creșterii colonizării bacteriene pe aria tegumentară afectată.

Mai putem vorbi de hiperhidroza la nivelul palmelor, la nivelul tălpilor sau extremității cefalice. Sunt persoane care transpiră abundent pe creștetul capului, pe frunte sau la nivelul mustății.

În ceea ce privește tratamentul, există unul rapid și ușor de efectuat; durează 10-15 minute, în cabinetul medicului sepecialist, și constă în injectarea la nivelul zonei afectate de toxină botulinică. Mulți pacienți se sperie când aud cuvântul „toxină”, deși tratamentul are o vechime de piața de 20-30 de ani. Toxina botulinică acționează prin transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare prin inhibarea eliberării unui mediator chimic care este responsabil de stimularea în exces a glandelor sudoripare. Efectul tratamentului este local și temporar.

Cu acest tratament, nu ne adresăm decât zonei afectate, nu influențăm homeostazia, echilibrul intern al organismului, nu modificăm transpirația pe alte zone.

Injectarea ridurilor cu acid hialuronic

Acesta vine în ajutorul proceselor naturale, atunci când structura pielii își pierde fermitatea. Cel mai adesea, acest tratament este destinat șanțurilor nazogeniene și labiomentioniene sau liniile fumătorului. Tratamentul constă în injectarea unui gel la nivel cutanat și subcutanat, pentru a reda imediat volumetria zonei afectate. Injectarea se realizează sub anestezie locală (cremă anestetică). Se recomandă evitarea medicamentelor anti-inflamatorii cu câteva zile înainte de intervenție pentru a evita sângerările și apariția vânătăilor.

Rejuvenarea facială cu PRP

Terapia cu PRP (Platelet Rich Plasma sau Plasmă îmbogăţită cu plachete/plăcuţe sangvine) mai este cunoscută și sub denumirea de “Liftingul vampirilor”.

Iniţial, tehnica a fost folosită în chirurgia cardiacă pentru controlul sângerării şi obţinerea unei vindecări mai accelerate, însă în prezent această are aplicaţii practice în tratarea ţesuturilor lezate sau traumatizate, vindecarea rapidă a unor plăgi, tratarea fenomenelor de degenerare a cartilajului, tratarea cicatricilor, accelerarea integrării implanturilor dentare, diminuarea vergeturilor şi multe altele.

Tratamentul este ideal pentru îmbunătăţirea aspectului pielii, diminuare ridurilor fine, redarea fermităţii în zona feţei, gâtului, decolteului şi mâinilor. De asemenea, este una dintre puţinele terapii ce au efecte cu adevărat vizibile în zona ochilor, cearcănelor şi în jurul gurii.

PRP este plasmă îmbogăţită cu un număr mult mai mare de plăcuţe sangvine decât se găsesc în mod normal în sânge. Această concentraţie poate fi de 5 până la 10 ori mai mare decât în mod normal, aducând automat o creştere a concentraţiei factorilor cu rol în regenerare. Procedura presupune recoltarea unei cantităţi mici din sângele pacientului într-o eprubetă specială, ce este apoi supusă unui proces de centrifugare, proces ce măreşte concentraţia plachetelor sangvine și se extrage acea fracţie activată de plăcuţe sangvine.

Rezultatul final al acestui proces de prelucrare este utilizat ca tratament de regenerare progresivă, non-chirurgicală în multiple domenii. Acest tratament prezintă un minim disconfort, acela asociat recoltării sângelui şi al injectării substanţei PRP. Tratamentul se face sub anestezie locală, fără a necesita timp de recuperare. Produsul final injectat (PRP) este complet sigur şi natural, neproducând reacţii secundare sau alergii, tocmai datorită faptului că este rezultat din prelucrarea unui ţesut prelevat din corpul pacientului.

“Intervențiile estetice nu înseamnă doar îmbunătățirea aspectului fizic al pacienților, ci și un sentiment de satisfacție si de creștere a respectului de sine”, spune Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

“Pacienții vin cu niște complexe de inferioritate, cu angoase pe care și le-au format în timp despre aspectul lor estetic, unoeri din copilărie ori tinerețe. La un moment dat devine un sentiment de frustrare, uneori chiar depresie. Pacienta ia o decizie majoră în viața ei și atunci își pune toate speranțele într-o intervenție estetica. Dacă este corect executată, își crește încrederea în sine”, completează acesta.

Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Dr. Cobani Oltjon a urmat rezidențiatul în chirurgie plastică-estetică și microchirurgie reconstructivă în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), unde, prin munca depusă, a acumulat experiență importantă în ceea ce privește chirurgia plastică reconstructivă.

Încă din timpul rezidențiatului, a început colaborarea cu clinica ProEstetica, unde a facut primii pași în chirurgia estetică. În cursul definirii lui profesionale, a avut ocazia de a participa la intervenții chirurgicale alături de specialiști internaționali recunoscuți în domeniu, precum Roger Khouri, Wolfgang Gubisch, Nazim Cerkes, Claudio Calabrese, Alexis Verpaele, Patrick Tonnard sau Carlos Roxo.

Pregătirea continuă a medicului este completată anual de participarea la cursuri, workshop-uri, congrese naționale și internaționale și publicarea a peste 20 de lucrări științifice în reviste de specialitate. În prezent, își desfășoara activitatea în cadrul Centrului Medical Monza din București.

38 thoughts on “Provocarile interventiilor pe timp de vara”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *