Ioana Dumitrache

Dar dacă voi slăbi, mi-e teamă că mi se va lăsa pielea! Mi-am spus asta de atâtea ori că începuse să devină unul dintre cele mai solide argumente pe care le aveam. De fapt era doar o scuză ca să nu fac nimic. Abia când m-am decis că vreau cu adevărat să slăbesc am început să iau în considerare și scenariul slăbit mult = piele lăsată. Și după ce slăbești peste 40kg (chiar dacă într-un ritm lent și natural, unde sportul a imbunătățit mult aspectul pielii, mai ales prin oxigenare țesuturilor) pielea se mai lasă. Este o consecință firească a stilului de viață anterior, amprenta pe care și-a lăsat-o și pe care din fericire o poți șterge chirurgical în zilele noastre. Același lucru se poate întâmpla oricui se confruntă cu o scădere mare sau bruscă în greutate, fie că vorbim de o condiție de sănătate, o sarcină (sau mai multe) sau de o intervenție asupra stomacului.

Și tocmai pentru că îmi place să fiu un om bine informat, am stat la o discuție cu doctor Oltjon Cobani, specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă la Clinica ProEstetica, despre acest subiect, i-am adresat toate întrebările care mă frământau sau pe care le-am primit deja de la voi de-a lungul timpului. E bine să știi ce opțiuni ai și ce presupun, chiar dacă nu trebuie neapărat să apelezi la ele.

O parte din interviu a fost filmată și o puteți vedea în Weekly Vlog 2 pe canalul meu de #Youtube, și chiar vă invit să vă uitați pentru că mie domnul doctor mi-a inspirat o energie bună, mi-a împărtășit din experiențele avute alături de medicii chirurgi brazilieni (Brazilia fiind cunoscută drept Mecca operațiilor estetice) și a fost extrem de sincer în privința rezultatelor la care trebuie să ne așteptăm.

Ioana: Care sunt intervențiile pe care le poate face o femeie după ce slăbește foarte mult, indiferent că este vorba de o sarcină, o intervenție la stomac sau slăbit în urma unui stil de viață sănătos? Ce opțiuni are?

Doctor Oltjon Cobani: Evident, opțiunile intervențiilor pe care le poate efectua pacienta respectivă depind foarte mult de starea în care se află. Pentru că într-adevăr se pot face intervenții chirurgicale în mai multe zone. Se pot face intervenții pe toate zonele, pentru că și atunci când slăbim, slăbim de pe toate zonele. Prima zonă este evident, abdomenul. Acolo surplusul de piele este foarte vizibil, dar acest aspect poate fi rezolvat prin abdominoplastie. În unele cazuri, dacă excesul de piele este foarte mare, trebuie să apelăm la ceea ce se numește – Total Body Lifting. Această intervenție presupune o excizie de jur împrejurul trunchiului. De asemenea, foarte important este să se apeleze la chirurgia estetică numai după ce s-a ajuns la greutatea dorită, deoarece o oscilație (fie că este slăbire, fie că este îngrășare) mai mare de 10 kg, sau chiar mai mare de 6 kg își va pune amprenta asupra corpului și va trebui să excizăm din nou.

Ioana: Deci nu mai putem slăbi prea mult după ce ne operăm?

Doctor Oltjon Cobani: Nu, mai mult de 5-6 kg nu este recomandat. Adică este ideal că pacientul să atingă greutatea ideală și apoi să aibă o greutate de croazieră, adică aceeași greutate timp de 6 luni. Așa se procedează și la operațiile bariatrice: trebuie să treacă cel puțin un an cu o greutate constantă, și după aceea se apelează la astfel de intervenții.

O să vă explic și de ce. Prima dată ne ocupăm evident, de abdomen prin abdominoplastie sau total body lifting – intervenție prin care putem sutura și mușchii abdominali care se îndepărtează în timpul sarcinii, pentru a avea un abdomen cât mai plat.

Apoi de unde mai slăbim? Slăbim din zonele în care avem grăsime cum este și sânul care reprezintă cam 70% țesut adipos, numai 30% fiind glandă mamară (aceste date pot varia). Evident, în procesul de slăbire sânii nu mai sunt susținuți și se lasă. Atunci apelăm la lifting mamar. În cazul în care slăbirea este destul de mare și sânul nu mai are volum putem face ridicare de sân și augumentare mamară. De ce ? Pentru că prin ridicare doar ridicăm sânul, dar poate persoana respectivă dorește și un oarecare volum.

 

Ioana: Se micșorează sânul când îl ridicăm?

Doctor Oltjon Cobani: Nu. Sânul rămâne același când îl ridicăm. Când pacienții își doresc și un oarecare volum al sânilor asociem ridicare de sân cși cum augumentarea mamară prin implant. Inciziile vor fi în jurul aureolei și una vertical în cazul unei astfel de intervenții. Vreau ca femeile să își scoată din minte faptul că implantul ridică sânul pentru că sunt două situații diferite. Dacă sânul este lăsat trebuie musai făcută o ridicare pentru că dacă punem un implant mare sânul se va întinde și în viitor o să aveți doi sâni: implantul și sânul pacientei mai jos. Orice intervenție trebuie gândită bine. Am avut paciente cărora li s-a recomandat punerea unui implant de dimensiuni mari, având sânul lăsat. Eu nu sunt de acord. Trebuie mai întâi realizată o ridicare și ulterior dacă se dorește și o augumentare. Pentru că trebuie să ne gândim și la viitor. Pe moment arată bine, dar în doi sau trei ani?

Ioana: Dar trebuie să schimbăm implantul? Foarte multe femei, inclusiv eu, se tem să îți bage un corp străin în organism.

Doctor Oltjon Cobani: Implantul este bine tolerat de organism, dar într-adevăr trebuie schimbat. Și asta în ciuda faptului că ele sunt garantate pe viață. Dar chiar producătorii recomandă schimbarea cam la 10-15 ani. Personal, recomand schimbarea implanturilor la 10 ani.

Ioana: Adică alt implant cu totul?

Doctor Oltjon Cobani: Da, un implant nou.

Ioana: Și în cazul în care o femeie își pune implant la 30 de ani, până la 70 de ani, din 10 în 10 ani ea trebuie își schimbe implantul?

Doctor Oltjon Cobani: Nu. Până la urmă pe la 50-60 de ani el poate fi scos de tot. Nu este nicio probemă din acest punct de vedere. Dacă nu își mai dorește implanturile respctive, le poate scoate.

Ioana: Deci chiar dacă sunt recomandate până la 15 ani, din punctul dumneavoastră de vedere trebuie schimbate la 10?

Doctor Oltjon Cobani: Da, la 10 ani trebuie schimbate. Pentru că la 37 grade cât are organismul și ele îmbătrânesc ca și noi, iar capsula se poate fractura. Evident că nu se întâmplă absolut nimic chiar dacă spargi implantul. Nu se duce undeva. Dar fiind un corp străin, corpul nostru îl înveleste, face o capsulă ăn jurul lui. Nu se duce nicăieri.

Ioana: Dar este sănătos să facem operația asta cu tot cu anestezia generală o dată la 10 ani? Adică, de câte ori se poate realiza?

Doctor Oltjon Cobani: Să știți că prima dată intervenția este un pic mai greoaie din punct de vedere chirurgical. A doua oară este foarte simplu să schimbăm implantul. Chiar dacă este cu anestezie generală, intervenția nu durează mai mult de jumătate de oră.

Ioana: Alte opțiuni mai avem?

Doctor Oltjon Cobani: V-am zis la nivelul sânului ce trebuie făcut: dacă avem destul de mult țesut, adică destul de mult volum, facem doar o ridicare a sânului. Dacă nu, putem face și augmentare cu implant de silicon. Aici ies din discuție augmentările cu grăsime.  Eu personal fac și augmentări cu grăsime pentru sâni, dacă aceștia sunt destul de fermi. Dar augmentarea cu grăsime nu se pretează la sânii lăsați pentru că nu facem o ridicare, ci facem o augmentare pe lăsare.

Ioana: Și cu pielea lăsată de pe brațe și picioare ce facem?

Doctor Oltjon Cobani: Cealalta problemă care apare după slăbirile masive sunt brațele. În acest caz putem apela la intervenția chirurgicală numită braheoplastie. Ideea este că la acestă intervenție, singurul inconvenient este cicatricea care este destul de lungă – se întinde de la mijlocul brațului până la axilă. Evident este în partea interioară dar totuți este o cicatrice. Însă femeile care slăbesc foarte mult trebuie să aibă în vedere că nu este vorba doar de a arata bine pe plajă, ci trebuie să arate bine în haine. Pentru că pielea aceea în exces nu va arăta bine nici prin haine. Deci, trebuie să se facă un compromis între cicatrici și rezultate. Evident că cicatricile se vindecă destul de bine, dar este o cicatrice. Bisturiul lasă urme.

Iar pentru picioare există liftingul de coapse, depinzând foarte mult și de câtă piele avem în exces. Însă și aici trebuie făcut un compromis între rezultate și cicatrici.

Ioana: Ce este autoimplantul?

Doctor Oltjon Cobani: Este vorba de niște tehnici mai noi pe care eu personal le-am învățat în Brazilia. În jurul areolei se face un triunghi. Partea aceasta eu o tai, o las vascularizata pe baza toracelui, pe mușchi și o transportez sub o limbuță de mușchi pectoral  ca să nu mai fugă în jos. Problema la ridicările de sân este că ele în timp tot cad. Eu ridic o fâșie de mușchi din pectoral și partea cu tot cu derm, cu gland o suturez sus. Tehnica asta se folosea și înainte dar fără fâșia de mușchi care o împiedica să nu mai cadă și să ramână acolo. Apoi se suturează areola.

Ioana: În afară de abdominoplastii și lifting-uri, ce mai faceți dumneavoastră?

Doctor Oltjon Cobani: Cât am fost în spitalul Floreasca am pus la loc degete sau mâini tăiate cu flexul. Făceam microchirurgie sau reconstrucții mamare.

Ioana: O întrebare de la o cititoare care vrea să știe dacă îți face o intervenție de ridicare de sân și o abdominoplastie și apoi dorește să rămână gravidă, kilogramele luate în sarcină îi vor afecta pielea? Trebuie să se opereze din nou sau va arăta bine și după sarcină?

Doctor Oltjon Cobani: În principiu nu. Dacă se gândește ca în anul următor să rămână însărcinataă de exemplu, mai bine face copilul și după aceea abdominoplastia din punctul meu de vedere. Dar dacă are de gând abia peste 5 ani, poate să facă abdominoplastia și nu are nicio legatură cu a rămâne însărcinată sau nu. Noi nu intervenim asupra structurilor interne ale abdomenului, noi lucrăm doar cu pielea și maxim  suturăm la nivelul mușchilor mediani.

Ioana: Dar am înțeles că ai voie să faci maxim 3 cezariene, adică maxim 3 incizii.

Doctor Oltjon Cobani: Nu este așa și o să vă spun și de ce. Orice incizie asupra uterului lasă o cicatrice. Restricția de maxim 3 cezariene este strict pentru uter și nu asupra abdomenului în sine. Uterul este un mușchi de fapt, care se întinde în timpul sarcinii. Când facem cezariene tăiem acest mușchi ca să scoatem copilul. În locul tăieturii se face o cicatrice ce se numește uter cicatricial, iar cicatricele acestea sunt destul de rigide, nu sunt bune pentru sarcina în sine pentru că ele se pot rupe.  De asta se zice ca poți face 2-3 cezariene maxim, pentru că există riscul ruperii.

Ioana: Deci poți să îți faci abdominoplastii câte vrei dar cezarienele sunt limitate. Dar să zicem că o femeie face abdominoplastie și ridicare de sâni și apoi rămâne gravidă. După sarcină ce face: se operează iar sau există șansa să se retragă pielea?

Doctor Oltjon Cobani: În primul rând după sarcină trebuie să aibă un ragaz de minim 6 luni, un an în care pielea se retrage destul de bine. Poate fi ajutată cu centuri sau altfel instrumente de acest gen. Dacă se observă că este într-adevăr un exces, atunci ea se va tăia.

Ioana: Rămâne cu niște ațe în organsim după suturarea mușchilor?

Doctor Oltjon Cobani: Da, dar ele nu dau reacțiiadverse. Nici nu se resorb, dar nici nu dau vreo reacție. Sau putem alege fire resorbabile, dar eu nu prea cred în acestea. Le prefer pe cele neresorbabile. Este ca un filament răsucit. Firele resorbabile în 15-30 zile își pierd 50% din rezistență, iar mușchii abdomniali lucrează permanent, ei nu se opresc.

Ioana: Și în cazul sânilor? Căci după ce naști femeile alăptază o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp.

Doctor Oltjon Cobani: Trebuie să treacă 6 luni de la oprirea alăptării pentru a reface sânii.

Ioana: Deci se lasă chiar dacă ai făcut deja lifting mamar, ai rămas gravidă și ai alaptat.

Doctor Oltjon Cobani: Dacă ai facut lifting mamar și ai alaptat, sânii se pot lăsa după aceea. Dar depinde de la caz la caz. Am văzut paciente care după aceea și-au facut implant, au alaptat și nu s-au schimbat sânii. Depinde foarte mult de la pacient la pacient și de elasticitatea pielii. Nu depinde foarte mult de intervenția respectivă. Dar încă o dată, dacă este un termen destul de scurt. Nu recomand intervenția chirugicală. Adică de ce mi-aș face operație acum când eu vreau să nasc la anul?

Ioana: Trebuie să te pregatești în vreun fel pentru astfel de intervenții?

Doctor Oltjon Cobani: Pentru orice intervenție este nevoie în primul rând de o pregatire psihică. Orice pacient trebuie să înțeleagă intervenția în sine, mai ales intervențiile asupra feței (liftingul facial, rinoplastia etc) sunt schimbări înainte de care omul trebuie să fie foarte împăcat cu ideea de a face o intervenție chirugicală. Pacientul trebuie în primul rând să fie stabil din punct de vedere psihologic. De ce? Pentru că un om instabil care se vede cu o cicatrice sau ceva ce nu îi place poate intra în depresie.

Ioana: Cât durează procesul de vindecare?

Doctor Oltjon Cobani: Depinde de la intervenție la intervenție. Să știți că intervențiile de acest tip au în principiu timp scurt de recuperare, deci cam în 4-5 zile puteți să vă întoarceți la activitățile cotidiene. Eu v-aș recomanda să vă opriți din activitate cam o săptămână și să stați în repaos. Fără activități de gătit, făcut curat sau altele ce presupun efort fizic.

Ioana: Dar am înțeles că nu te poți mișca dacaă îți faci o intervenție la sâni.

Doctor Oltjon Cobani: Dar nu e adevărat. Am foarte multe paciente care vin la mine și îmi spun asta, dar nu e asa. Ele n-au avut nimic. Depinde foarte mult cum lucrezi și cu țesuturile, cum este tratată pielea și cum lucrează chirurgul. Eu nu am avut vreo pacientă pe care să o fi durut sânii după augmentarea mamară sau lifting. La abdomen s-ar putea să doară puțin mai mult în dreptul suturii.

Ioana: Se pot face dintr-o dată și operația de sâni (fie ridicare, fie augmentare) și abdomenul?

Doctor Oltjon Cobani: Da, se poate. Se pot face în aleași timp chirurgical.

Ioana: Și este recomandat?

Doctor Oltjon Cobani: Ideea este că stai mai mult timp pe masa de operație. Orice stat mai mult pe masa de operație amplifică riscurile din timpul și post operatorii. Ele se pot face pentru că sunt asociate, ca să zic așa, dar și noi ne mișcăm destul de repede – pentru că vom lucra în echipă. Dar în principiu intervențiile trebuie puțin spațiate. De exemplu, nu pot sa fac și abdomen, și sâni, și brațe și coapse în aceeași operație

Ioana: Dar ați făcut de exemplu, sâni și abdomen în aceeași intervenție?

Doctor Oltjon Cobani: Da, și a fost totul bine, nu a fost nicio problemă.

Ioana: Și am înțeles că se pune un tub de drenă.

Doctor Oltjon Cobani: Da, tubul de drenă este necesar. Nu este obligatoriu, dar e mai bine să îl ai. De exemplu când am operat și cu cei din Serbia și din Brazilia, unii nu puneau tub de drenă deloc. Părerea mea este că trebuie să îl punem pentru 2-3 zile deoarece după orice intervenție se mai adună sânge, mai exudează lichide și dacă acele lichide nu sunt scoase afară prin acel tub de drenă, voi rămâne acolo și există riscul de a face seroame (adică de a se aduna lichid înăuntru). Cu ajutorul tuburilor de drenă vindecarea va fi mai rapidă.

Ioana: Cam cât durează fiecare intervenție?

Doctor Oltjon Cobani: Abdominoplastia durează cam 3 ore, liftingul mamar cam 2 ore sau 2 ore și jumătate, implantul cam 3 ore, iar dacă le facem pe toate undeva la 5 ore pentru că se lucrează în echipă.

Ioana: Și dacă aleg să le facă pe rând cât timp trebuie să aștepte să treacă între intervenții?

Doctor Oltjon Cobani: Cel putin o lună sau două.

Ioana: Deci se poate face așa repede încă o anestezie generală? Deoarce am înțeles că fiecare anestezie îți ia nu știu câți ani din viață și că poți face maxim una pe an.

Doctor Oltjon Cobani: Da, nu este nicio problemă. Fiecare anestezie generală are riscurile ei pe care vi le poate explica un specialist. Dar nu este bine evident, să faceți foarte multe anestezii generale. Dar uite că sunt oameni în spital care trebuie să facă mai multe anestezii generale pentru diferite afecțiuni tocmai ca să trăiască. Cu ei ce se întâmplă? Evident că nu e bine să băgăm în corpul nostru diferite substanțe, că trebuie evitate. Nu e bine să faceți 5 anestezii generale într-un an, dar pot fi făcute 3.

Dacă mai aveți întrebări să știți că le puteți lăsa în căsuța de comentarii, iar pe domnul doctor Oltjon Cobani îl găsiți pe http://www.doctoroltjoncobani.ro sau la Clinica Pro-Estetica din București.

Click aici pentru sursa articolului

4,294 thoughts on “Ioana Dumitrache”

  1. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

  2. Wow, wonderful blog structure! How long have you been running a blog for?
    you make running a blog glance easy. The whole look
    of your website is magnificent, as neatly as the content
    material! You can see similar: sklep internetowy and here e-commerce

  3. Heya i am for the first time here. I came across this board
    and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to
    give something back and help others like you aided
    me. I saw similar here: najlepszy sklep and also here: najlepszy sklep

  4. Fine way of describing, and good post to obtain information on the topic
    of my presentation focus, which i am going to deliver in school.
    I saw similar here: Sklep online

  5. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on. All
    the best I saw similar here: E-commerce

  6. Hello there! Do you know if they make any plugins to help
    with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
    keywords but I’m not seeing very good results.

    If you know of any please share. Appreciate it! You can read similar
    blog here: Dobry sklep

  7. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.

    If you know of any please share. Appreciate it!
    You can read similar text here: Najlepszy sklep

  8. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some
    targeted keywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Appreciate it! You can read similar text here: Dobry
    sklep

  9. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not
    seeing very good results. If you know of any please share.
    Thanks! You can read similar art here: List
    of Backlinks

  10. 10 Misleading Answers To Common Which Is Best For Online Grocery Shopping Questions: Do
    You Know The Right Answers? {star tron shooter canada|star tron fuel additive twin pack|star tron 1oz shooter
    2pk|enzyme fuel treatment canada|buy star tron shooter online|star tron shooter order [vimeo.com]

  11. What The 10 Most Worst Serious Boat Collision Attorney Errors Of
    All Time Could Have Been Prevented boating accident lawyer cocoa beach (Felipe)

  12. You’ll Never Guess This Which Online Stores Ship Internationally’s Secrets which online
    stores ship internationally (Cindy)

  13. An asbestos lawyer can assist victims file a suit against their employers in the event that they were exposed to the toxic mineral.
    A lawsuit can be used to obtain compensation for medical expenses, lost wages as well as past discomfort and pain.

  14. Top 10 Online Shopping Sites In Uk For Clothes Techniques
    To Simplify Your Everyday Lifethe Only Top 10 Online Shopping Sites
    In Uk For Clothes Technique Every Person Needs To Know top 10 online shopping sites in uk for clothes (mi.biznet-us.com)

  15. Online Shopping Sites List For Clothes Tools To Ease Your Daily Life Online Shopping Sites List
    For Clothes Trick That Should Be Used By Everyone Know online shopping sites list for clothes (www.Dagashi.websozai.jp)

  16. Pingback: Accident Legal: What’s The Only Thing Nobody Is Discussing – eBook Monarch

  17. Guide To Double Glazed Window Near Me: The Intermediate Guide
    In Double Glazed Window Near Me double glazed window
    near me (Lisa)