Diastazisul abdominal reprezintă o patologie foarte frecventă, mai ales la femei, fiind asociată în special cu sarcina. În timpul sarcinii, creșterea distanței dintre mușchii drepți abdominali este produsă de stresul mecanic indus de mărirea în volum a uterului gravid și de modificările hormonale care cresc elasticitatea colagenului.
Prevalența diastazisului este mare atât în timpul sarcinii (60-100% în al treilea trimestru), cât și postpartum (45% la 6 luni). Frecvent se asociaza cu exces tegumentar si adipos la nivelul peretelui abdominal antero-lateral. Nu doar sarcina este cauza diastazisului si nu doar femeile pot avea diastazis! De exemplu, predispozitia genetica individuala, obezitatea, dietele severe de slabire pot duce la diastazis.
Diastazisul mușchilor drepți abdominali reprezintă creșterea lățimii liniei albe produsă prin distanțarea mușchilor drepți abdominali pe linia mediană. Atunci cand, din diferite motive, cei doi muschi se departeaza unul de celalalt, linia alba se lateste, se transforma intr-o banda fibroasa cu rezistenta scazuta, deci determina relaxarea peretelui abdominal si bombarea acestuia.
Muschii drepti abdominali (drept si stang) se intind de la marginea rebordului costal pana la oasele pubiene. Fiecare dintre ei este cuprins intr-o teaca fasciala. Tecile vin in contact una cu cealalta pe linia mediana, realizand linia alba, iar acest element fascial fibros are o importanta deosebita in stabilitatea si functionalitatea peretelui abdominal. De aceea, in tratamentul modern al herniilor peretelui abdominal anterior, refacerea liniei albe reprezinta un deziderat important.
Pe langa impactul estetic, diastazisul muschilor drepti abdominali are repercusiuni asupra coloanei vertebrale; absenta unei centuri musculare eficiente produce descentrarea coloanei prin accentuarea lordozei lombare. Asa se explica durerea surda a spatelui (“low back pain”) la pacientii cu diastazis.
Diagnosticul diastazisului mușchilor drepți abdominali si a excesului tegumentar se bazează pe examenul clinic realizat de echipa multidisciplinara și pe examenul ecografic abdominal parietal.
Clinic se manifesta prin creșterea lățimii liniei albe peste 3 cm și prezența unei formațiuni pseudotumorale pe linia mediană, la contracția musculaturii abdominale asociat cu prezenta unui sort cutaneo-adipos abdominal in exces.
Desi inestetic, distazisul nu reprezinta mereu o indicatie chirurgicala. In unele cazuri, cand acesta este “mic”, exercitiile fizice pot ajuta la reducerea acestuia. Aceste exercitii fizice trebuie efectuate sub supravegherea unui antrenor, intrucat un efort prea mare poate duce la ruperea acestuia si nu la repararea lui. De retinut este faptul ca, daca persoana respective prezinta si hernia ombilicala sau supraombilicale, atunci exercitiile fizice sunt interzise intrucat pot duce la hernia strangulate care prezinta o urgenta chirurgicala.
De obicei, diastazisul de muschi drepti abdominali este asociat cu un exces tegumentar. In acest caz ce mai buna abordare este cea multidisciplinara pentru a putea repara diferitele defecte de perete abdominal (diastazis, hernii) si inlaturare pielii in exces. De asemenea, aceasta interventie se poate asocia cu lipoaspiratie solduri si/sau abdomen pentru a putea obtine talia dorita.
In orice caz, trebuie retinut ca remodelarea regiunii abdominale se adreseaza tuturor celor trei componente: muschi, tegument si tesut adipos. In ceea ce priveste cura chirurgicala a diasatzisului de muschi drepti abdominali sunt doua metode prin care acesta se poate repara, in functie de distanta intre cei doi muschi.
Daca distanta intre ei nu depaseste 3,5 cm atunci diastazisul se poate repara prin sutura directa (apropierea muschilor prin fire). Daca aceasta distanta depaseste 3,5 cm atunci cea mai buna metoda este cea cu plasa retromuscular. Desigur, in aceeasi interventie chirurgicala se pot repara si hernia ombilicale si supraombilicale.
In aceea ce priveste recuperarea, aceasta este una este rapida. Totusi o perioada de doua saptamni de repaus de activitatile cotidiene este necesara. Activitatile fizice pot fi reluate la 2-3 luni, dupa caz, iar exercitiile care se adreseaza regiunii abdominale la 6 luni dupa interventie.