Doctor Cobani iti explica ce zone sunt favorabile pentru liposuctie

Liposuctia este o interventie chirurgicala prin intermediul careia se descompune si evacueaza grasimea din anumite zone ale corpului, nefiind o metoda de tratare a obezitatii. Este recomandata pacientilor tineri, sanatosi clinici si cu o greutate constanta care vor sa scape de depozitele de grasime in exces din anumute zone ale corpului, de unde grasimea nu ar avea cum sa dispara doar prin dieta si exercitii fizice, Totodata, pentru obtinerea unor rezultate optime conteaza mult ca pacientul sa aiba o buna elasticitate a pielii deoarece dupa eliminarea depozitelor de grasime, piele trebuie sa se “muleze” pe nou contur corporal, in caz contrar pacientul va trebui sa indeparteze si excesul de piele. Dar sa vedem ce putem face pentru fiecare zona in parte!

liposuctia pe zone- Dr Oltjon Cobani

Liposuctia din zona bratelor este o operatie estetica salvatoare pentru persoanele nemultumite de aspectul bratelor si este o interventie chirurgicala solicitata de femei, aceasta pentru ca un brat plin, cu depozite de grasime care atarna aduce un aspect inestetic, in timp ce unul mai subtire creaza senzatia de silueta supla si tonifiata. De cele mai multe ori, exercitiile fizice si dietele nu ajung la rezultatele dorite, asa ca singura metoda de reducere a grasimii din zona bratelor este liposuctia, aceasta interventie putand fi insotita si de lifting-ul acestora ori completata de liposuctie abdominala sau a altor zone, precum genunchii, coapsele, soldurile, regiuni ale spatelui. Avantajele liposuctiei sunt ca aceasta interventie estetica este foarte precisa si ofera posibilitatea medicului chirurg sa extraga grasimea exact de unde este nevoie. In plus, ofera acel aspect de tonicitate si mai ales efectul estetic mult dorit.

Daca tehnicile mai vechi de liposuctie includeau o excizie a pielii din regiunea interna a bratului, procedura ce lasa cicatrici, acum prin tehnica noua de liposuctie se foloseste microcanule, procedura ce aduce in mod constant rezultate care sunt bine proportionate, fara cicatrici vizibile si excizia pielii.

Scopul estetic al liposuctiei bratelor este, pentru o femeie, acela de a se simti mult mai atractiva in situatiile in care este obligata sa poarte bluze cu maneca scurta. Se urmareste respectarea unor proportii ale bratului in functie de restul corpului, nu indepartarea cantitatii maxime de posibila de grasime, deoarece bratele vor parea disproportionat de slabe in comparatie cu restul corpului.

Pentru cele mai bune rezultate se elimina grasimea de la nivelul a cel putin 75% din circumferinta bratului (270 de grade), astfel prin liposuctia circumferentiala greutatea grasimii care actioneaza asupra pielii este redusa semnificativ si elasticitatea naturala a pielii duce la obtinerea unui rezultat spectaculos.

In timpul liposuctiei bratelor pot fi eliminate si depozitele axilare anterioare ori cele posterioare. Aflate in zona sub-bratului, aceste pungute de grasime devin mai proeminente cu varsta si cresc o data cu greutatea corpului in ansamblu. Prezenta unor astfel de denivelari inestetice este posibila si la femeile slabe. Folosirea unui sutien mai strans determina aceste pungute sa iasa pe margini, conducand la un aspect neplacut. Si aceste depozite pot fi indepartate prin liposuctie. Este de preferat ca cele doua proceduri, liposuctia bratelor si a depozitelor axilare anterioare sa fie efectuate in acelasi timp.

Depozitele axilare posterioare, localizate dedesubtul axilei, in spate pot reprezenta o problema cosmetica, asa ca este avantajos uneori ca in acelasi timp cu liposuctia bratelor sa fie realizata si liposuctia acestor depozite.

Depozitele anterioare si posterioare necesita aplicarea unor comprese absorbante pentru una sau doua zile. Aceste comprese sunt cel mai bine mentinute in pozitie cu ajutorul unui bandaj compresiv toracic.

Folosirea microcanulelor minimizeaza riscurile aparitiei neregularitatilor. Prin multiple incizii minuscule (de 1 mm si de 1,5 mm) se asigura accesul la intreaga circumferinta a bratului, incizii care dispar rapid la pacientii cu pielea deschisa la culoare. Este totusi recomandat sa ramana un strat fin de tesut adipos pentru a da un aspect feminin, moale si natural bratului.

Ingrijirea postoperatorie dupa liposuctia bratelor este relativ simpla si necesita doar un grad moderat de compresie pentru cateva zile. Scurgerile se mentin pentru mai putin de 48 de ore dupa operatie. Bandajele constau in aplicarea de comprese absorbante, care sunt initial mentinute cu ajutorul unei plase elastice tubulare, peste care se aplica un bandaj non-adeziv elastic. Pacientul poate cu usurinta sa inlature si sa reaplice aceste bandaje la domiciliu.

Recuperarea post-operatorie este rapida. Absolut toti pacientii observa o imbunatatire importanta in cateva zile de la operatie. Folosirea de bandaje compresive in exces poate duce uneori la umflarea bratelor si a mainilor.

Cea mai comuna problema cosmetica asociata cu liposuctia bratelor este inlaturarea in exces si inegala de tesut adipos. Bratele lipsite de tesut subcutanat sunt inatractive si prezinta un aspect anormal. Daca este indepartata toata grasimea subcutanata din zona bratelor, rezultatul este un aspect denivelat neplacut care se accentueaza atunci cand pacientul ia in greutate.

In general, exista cativa factori care influenteaza succesul unei operatii estetice de liposuctie, iar bratele nu fac exceptie de la regula. Astfel, se ia in calcul cat de multa grasime exista pe brate si locul acesteia, daca este necesara si operatia de lifting, istoricul pacientului in pierderea/luarea in greutate, numarul de sarcini daca vorbim despre gravide, varsta sau sexul, dar si asteptarile pacientului.

Aspectul bratelor este modificat cand operatia este reusita, conturul este proportional si estetic. Cu toate aceste, celulele de grasime nu pot fi extrase complet din zona respectiva si cele ramase, putine la numar, se pot mari. In acelasi timp, totul depinde de cat de multa grija depune pacientul pentru mentinerea rezultatelor. Astfel, rezultatele per ansamblu se vor mentine, atata timp cat se mentine si greutatea corporala. Totusi, trebuie mentionat ca luarea in greutate nu va afecta vizibil aspectul bratelor, insa grasimea se va depune in alte zone, ceea ce va poate creea discrepante de ordin estetic. Un stil de viata activ si alimentatia sanatoasa sunt cele mai importante elemente, adevaratii aliati in mentinerea rezultatelor pe timp indelungat.

Rezultatele finale ale unei operatii de liposuctie brate se pot observa dupa aproximativ 2 luni. Pacientul trebuie sa aiba rabdare ca umflaturile si micile vanatai sa scada treptat, apoi conturul bratelor va inceape sa se dezvaluie.

 Genunchii pot reprezenta un element destul de important in aspectul frumos al picioarelor si, din pacate, este posibil ca acestia sa retina exces de grasime in anumite zone. Motivele pentru care se aduna grasime inestetica in zona genunchilor pot fi variate de la genetica, grasime in exces, schimbari hormonale etc.

Liposuctia din zona genunchilor poate fi realizata prin mai multe tehnici, insa cea mai potrivita se alege impreuna cu chirugul estetician. Fiecare pacienta are nevoi diferite si doar in cadrul unei consultatii (in care se exprima cu exactitate ce se doreste si care sunt asteptarile) doctorul poate explica ce rezultate se pot obtine.

Beneficiile liposuctiei genunchilor sunt foarte atragatoare: picioare frumos conturate si tonice, confort marit la mers sau alergat si nu in ultimul rand, incredere in sine, suficienta pentru a purta cu lejeritate haine ce dezvaluie genunchii.

Prin liposuctia de la genunchilor nivelul grasimii genunchilor este redus permanent, insa per ansamblu, aspectul estetic corporal depinde de grija si preocuparea depusa de pacienta pentru mentinerea rezultatelor, respectiv respectarea unui stil de viata sanatos.

Aceasta operatie nu este o permisiune de a manca oricat dorim, pentru ca raman nenumarate alte zone cu grasime unde acestea se pot dezvolta. Asadar, rezultatele liposuctiei de genunchi depind de medic, dar pe termen lung decizia pacientei de a avea un stil de viata sanatos influenteaza favorabil aspectul estetic general al corpului.

Pacientii vor avea de asteptat o perioada (aproximativ 3 luni) pana conturul final se va dezvalui si vor putea vedea cu exactitate rezultatele operatiei. Acestea dureaza in functie de grija pe care o are pacientul. Cum se preciza si mai devreme, liposuctia este doar un ajutor si nu un inlocuitor ce permite excesul alimentar si lipsa de miscare. Pentru a mentine rezultatele pentru o durata foarte mare de timp, pacientul trebuie sa aiba grija in continuare sa nu ia in greutate si sa aiba un stil de viata activ ce implica exercitii regulate ce ajuta tonusul si intaresc corpul.

Liposuctia in zona coapselor interioare este solicitata frecvent de catre femei, intrucat imbunatateste substantial conturul siluetei.  

 

liposuctia coapselor - Dr Oltjon Cobani
Liposuctia coapselor are ca scop obtinerea unui aspect neted si estetic, mai degraba decat reducerea circumferentiala maxima. Realizata in exces, liposuctia din aceasta zona poate avea ca repercusiuni unele neregularitati inestetice ale pielii. Deci nu este recomandata inlaturarea a mai mult de 60% din tesutul gras subcutanat al zonei anterioare a coapselor.

Zona interioara a coapselor si a genunchilor sunt tratate frecvent in cadrul unei singure sedinte, avand in vedere ca majoritatea femeilor se confrunta cu depozite adipoase de-a lungul intregii regiuni. Altfel, tratamentul separat al acestor zone poate cauza denivelari in regiunile intermediare unde nu a fost efectuata procedura de liposuctie.

Problema excesului de grasime de la nivelul coapselor si al soldurilor este de cele mai multe ori cauzata de mostenirea genetica. In aceste cazuri dieta si exercitiile fizice nu sunt suficiente. Aspectul proeminent al coapselor transmite imaginea de maturitate, de stil de viata inactiv, in timp ce coapsele subtiri sugereaza tinerete si vitalitate.

Liposuctia coapselor exterioare este recomandata a se efectua impreuna cu liposuctia feselor si a partii superioare ale coapselor. Daca se efectueaza numai la nivelul coapselor exterioare si se ignora excesul de tesut adipos din zona inferioara a feselor si superioara a coapselor exista riscul unui rezultat de disproportionalitate.

Liposuctia circumferentiala a coapselor este de preferat a fi realizata din mai multe intervetii pentru a evita un un edem prelungit al gambelor si picioarelor. Agresiunea asupra vaselor limfatice care se gasesc la nivelul tesutului adipos afecteaza drenarea limfei. Atunci cand este tratata intreaga coapsa, aceasta se va umfla in intregime si va ramane umflata pentru o perioada considerabila de timp. Prin impartirea liposuctiei circumferentiale in 2 proceduri separate portiunea coapsei care nu este tratata pastreaza o circulatie limfatica functionala care compenseaza pentru pierderea functiei de drenaj din zona tratata.

Astfel sunt recomandate liposuctiile inseriate. De exemplu, in prima sedinta pot fi tratate zona externa a coapselor si zona soldurilor, iar in urmatoarea se pot aborda zona anterioara a coapselor, cea interioara si cea a genunchilor. Riscul de edem in zonele inferioare este astfel mult mai mic.

Tehnicile moderne de drenaj deschis si compresie bimodala asigura accelerarea perioadei de vindecare, diminuarea inflamatiilor si a sensibilitatii. In drenajul deschis inciziile nu sunt inchise prin suturi, ci lasate deschise pentru a stimula eliminarea fluidului rezidual, peste care se aplica pansamente cu rol de absorbtie si de distributie compresiva uniforma.

In privinta ingrijirii postoperatorii in cazul liposuctiei coapselor este simpla si conceputa ca majoritatea pacientelor sa se poata schimba de imbracaminte cu usurinta, fara asistenta exterioara. Perioada de recuperare este rapida, insa multe femei aleg sa foloseasca colantii compresivi in continuare pentru gradul sporit de confort si siguranta.

Calitatea rezultatelor interventiei de liposuctie depinde de dimensiunea canulei cu ajutorul careia se opereaza. Canulele cu diametru mare pot cauza iregularitati la suprafata pielii. Tesutul adipos din zona coapselor interioare contine un procent mic de tesut fibros si are o consistenta moale, gelatinoasa, fiind usor si rapid de eliminat prin liposuctie. Daca sunt folosite canule cu dimensiune mare sau daca liposuctia nu este efectuata cu grija, pot rezulta zone cu prea mult tesut adipos indepartat. Utilizarea microcanulelor, cu diametru exterior intre 1.5 mm si 2.8 mm, permite obtinerea de rezultate exceptionale.