Interviu doctor Oltjon Cobani despre tot ce inseamna sanatate prin frumusete

Ne-am întâlnit cu domnul doctor Oltjon Cobani pentru a înţelege mai bine ce înseamnă să fii medic estetician raportat la propriile alegeri, dar şi la alegerile celorlalţi. Şi, am simţit, la sfârşitul interviului, că suntem în siguranţă. Faţă în faţă cu un doctor care se gândeşte în primul rând la binele pacienţilor lui şi care nu i-ar dezinforma niciodată. Despre ce înseamnă echilibrul dintre sănătate şi frumuseţe, despre cele mai noi metode de înfumuseţare, dar în primul rând despre respectarea unor norme estetice, puteţi afla în interviul de mai jos, cu doctor Oltjon Cobani:

Q: Care este cea mai mare provocare atunci când alegi sa devii doctor estetician?

Cred că cea mai mare provocare este sa găsești un echilibru între viziunea pacientului asupra a ceea ce înseamnă frumos şi viziunea medicului care efectuează procedura estetică, fie vorba de tratamente injectabile sau de intervenții chirurgicale. Sunt de părere că acest echilibru este mai tangibil atunci când, prin aceste proceduri estetice, tindem să obținem rezultate cât mai aproape de natural, fireşti, fără exagerări. Rezultatele “naturale” sunt mai ușor acceptate de psihicul nostru, astfel făcându-ne să ne simțim mai bine în pielea noastră, până la urmă acesta fiind scopul intervențiilor estetice.
Q: Dar cea mai mare satisfacție?
Medicina este o vocație care presupune mult efort, viața unui medic nefiind una ușoară. Personal, mă străduiesc să fac această meserie la cele mai înalte standarde, deseori făcând sacrificii personale mari dar, ca pentru orice medic, zâmbetul unui pacient mulțumit este inegalabil şi merită tot efortul depus.
Q: Ati participat la intervenții chirurgicale alături de specialiști internaționali. Care a fost cel mai important lucru pe care l-ați învățat de la ei?
În primul rând ţin să le mulțumesc acestor specialişti internaţionali pentru faptul că mi-au împărtășit şi mie din experiența lor. Cel mai important lucru este poate acela că medicina este un proces de învățare continuu, în care încerci mereu să-ți depășești limitele şi în care siguranța pacientului este pe primul loc. Profesorul Doctor Foad Nahai (considerat unul dintre cei mai mari chirurgi plasticieni pe plan mondial) mi-a spus: să fii un chirurg bun nu înseamnă sa operezi foarte mult sau foarte repede, un chirurg bun ești atunci când ai cele mai puţine complicații şi cel mai mare grad de satisfacție în rândul pacienților. Tind să respect acest lucru.
Q: Dacă îți dorești o intervenție chirurgicală, care este cea mai potrivită vârsta?
Trebuie sa înțelegem ca intervențiile chirurgicale estetice ne schimbă modul în care arătăm, câteodată pentru totdeauna. Astfel, consider că o persoană trebuie să fie destul de matură pentru a accepta această schimbare. Intervenţiile estetice nu reprezintă un moft, ci o necesitate pentru persoanele care au nevoie de ele şi pentru care o astfel de intervenție le poate influența viața într-un mod favorabil. Consider că astfel de intervenții trebuie să se efectueze după vârsta de 22-25 de ani, când pacientul a dezvoltat o maturitate.
Q: Dar care credeți ca ar trebui sa fie cele mai solide motive pentru o astfel de intervenție?
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănatatii, starea de sănătate înseamnă o stare de bine atât fizică, cât si psihică, şi nu doar lipsa infirmități. Chirurgia estetică vine în ajutorul acelor persoane care sunt complexate de anumite aspecte ale modulului în care arată, (la nivelul feţei sau siluetei). Apelând la chirurgia estetică, aceste persoane își recâștigă încrederea în sine, se simt mai bine în pielea lor, astfel devenind mai eficienţi pentru ei şi pentru societatea din jur. Desigur, sunt cazuri în care apelăm la chirurgia plastică-estetică şi atunci când motivele sunt strict medicale, cum ar fi gigantomastia, deviațiile de sept nazal, excesul tegumentar după chirurgie bariatrică etc. Întotdeauna, motivele care ne duc spre o astfel de intervenție trebuie să fie menite să ne îmbunătățească calitatea vieții. Aceste motive nu trebuie să reprezinte subiectul unor mofturi sau dorințele altora.
Q: Pentru cele dintre noi care își doresc ca lupta cu ridurile sa înceapă din timp şi foarte eficient prin metodele propuse de dumneavoastră – cu ce recomandați sa înceapă şi care ar cam fi perioada cea mai potrivită?
Perioada în care putem apela la astfel de tratamente nu este una fixă, aici intervenind foarte mult factorii genetici, expunerea la soare, lifestyle-ul, etc. Este important să prevenim apariția ridurilor sau sa evităm adâncirea acestora, după caz, prin îngrijirea tenului. Putem apela la diferite tratamente cum ar fi Platelet Reach Plasma (factori de vindecare şi regenerare), diferite cocktailuri de acid hialuronic si aminoacizi (hidratare) sau alte tratamente care se adresează păstrării unui ten cât mai luminos si care previn îmbătrânirea acestuia. După ce ridurile s-au instalat deja, putem să apelăm la toxina botulinică sau acidul hialuronic. Ce trebuie să reţinem este că întotdeauna protejarea tegumentului de radiațiile solare si un stil de viața sănătos sunt importante în lupta cu ridurile.
Q: Augmentarea buzelor este procedura foarte dorită, aparent simplă, dar care poate avea efecte neplăcute-vizibil mai ales (uneori buzele pot fi prea nenaturale sau prea pline). Care sunt “coordonatele” pentru cele mai frumoase buze?
Orice schimbare pe care dorim să o facem trebuie să fie în armonie cu celelalte trăsături ale feţei, acest lucru fiind valabil şi în ceea ce privește mărirea buzelor. Nu tuturor femeilor li se potrivesc acele buze pline ca în cazul lui Angelina Jolie. Din punctul meu de vedere buzele trebuie să transmită aceea  senzualitate şi delicateţe specific feminină, si nu vulgaritatea. Augmentările exagerate nu duc decât la rezultate cel puţin neplăcute.
Q: Care este cea mai căutată intervenție chirurgicală? De ce?
Intervențiile chirurgicale efectuate depind în mare măsură de vârsta pacientei respective, necesităţile fiind diferite. La femeile tinere, care nu au avut copii, predomină augmentarea mamară, rinoplastia sau lipoaspiraţia. După nașteri, intervențiile cele mai căutate sunt abdominoplastia şi cura diastazisului abdominal (din cauza efectelor sarcinii) sau intervențiile de ridicare si augmentare mamară (datorită ptozei si hipotrofiei postpartum). În orice caz cele mai căutate intervenții sunt augmentarea mamară, rinoplastia, abdominoplastia şi lipoaspiratia.
Q: Care sunt cele mai inovatoare tratamente nonchirurgicale?
În ultimul timp, tratamentele nonchirurgicale au luat o mare anvergură datorită timpului scurt sau chiar absent de recuperare. Recent, am avut oportunitatea să lucrez cu un aparat inovator, bazat pe ultrasunete, menit să ofere rezultatele unui lifting facial chirurgical, dar la care timpul de recuperare, spre deosebire de liftingul chirurgical, este practic absent. Cu toate acestea, în cazul ptozelor semnificative, soluția rămâne intervenția chirurgicală, cel puțin pentru moment.
Q: Apelează bărbații la serviciile chirurgiei estetice? Care sunt cele mai întâlnite cauze si ce soluții găsesc?
Nu pot sa spun că bărbații sunt cei mai fideli pacienți ai chirurgiei estetice, dar în ultimul timp vedem o creștere şi în rândul acestora. Cele mai frecvente tratamente non chirurgicale sunt adresate căderii părului sau ridurilor la nivelul feţei. În ceea ce privește căderea parului cel mai folosit şi eficient tratament, din punctul meu de vedere, este PRP (plasma îmbogățită in trombocite), rezultatele fiind cel puțin bune după acest tratament. Pentru ridurile la nivelul frunții, glabelei sau labei  de gâscă, tratamentului elecție rămâne toxina botulinică. Ca intervenție chirurgicală, cea mai frecventă este abdominoplastia sau belt lipectomy, mai ales la cei care au suferit scăderi importante în greutate (diete sau chirurgie bariatrică) şi care prezintă piele în exces.
Q: Atunci când implantul mamar este mai degrabă o alegere pur estetică şi mai puțin o necesitate, ce sfătuiți femeile sa aibă în vedere, în primul rând?
Orice intervenție chirurgicală trebuie să aibă o indicație şi nu să prezinte un moft, augmentarea mamară nefăcând excepție, ea fiind indicată în cazul femeilor cu hipotrofie mamară. Trebuie să înțelegem că orice operatie poartă după ea anumite consecințe sau ne expune la anumite riscuri. Personal, descurajez efectuarea de intervenții fără indicație  sau nu le efectuez. Sfatul meu: apelați la chirurgia estetică dacă aveți anumite nemulțumiri reale legate de modul în care arătați, altfel s-ar putea ca mai târziu să va para rău de alegerea făcută.
Q: Indiferent că vorbim de femei sau bărbați, unde găsim echilibrul perfect între sănătate si frumusețe?
Indicația corectă reprezintă primul şi cel mai important pas în chirurgia estetică. Este clar faptul că frumuseţea stă în ochii privitorului, cu toate acestea respectarea unor norme estetice şi evitarea exagerărilor ne pot oferi acest echilibru între sănătate si frumusețe. Până la urmă, rezultatul ar trebui sa corespundă devizei “Sănătate prin frumusețe”.

Click aici pentru sursa articolului

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *