Corpul după naștere: ce se întâmplă cu sânii și burtica?

E normal să ai întrebări despre cum va arăta corpul după naștere. Oare îți vei mai recăpăta formele?

Ai născut și ești cea mai fericită mămică. E și normal, doar ai alături de tine cea mai minunată ființă de pe pământ – copilul tău!  Nu te-ai dat în lături de la nimic pentru ca el să fie fericit și sănătos, chiar dacă asta a însemnat să te pui pe tine pe ultimul plan. Dar, ușor-ușor, pe măsură ce mai crește iar tu începi să-ți reamintești și de tine, imaginea din oglindă începe să te preocupe tot mai mult. Îți vei mai recăpăta corpul, așa cum era înainte de sarcină?

Dr. Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, îți spune ce soluții ai pentru a-ți recăpăta frumusețea bustului și a abdomenului.

Sânii

Modificările hormonale din timpul sarcinii își pun amprenta pe corpul femeii și acest lucru se poate vedea și la nivelul sânilor. În cursul sarcinii și alăptării, volumul acestora crește – atât glanda mamară, cât și țesutul adipos din jurul acesteia. De asemenea, modificări pot apărea și la nivelul pielii din cauza schimbărilor hormonale, retenției de apă și, nu în ultimul rând, a stresului mecanic (mărirea în volum a structurilor subiacente). De subliniat este faptul că o creștere mare în greutate în timpul sarcinii trebuie evitată, întrucât aceasta poate influența în mod negativ corpul după naștere, aspectul estetic postpartum al sânilor.

Vergeturile pe sâni, urme inestetice

Vergeturile sunt leziuni care apar datorită rupturii fibrelor de elastină și colagen. Acesta se întâmpla în urma unor creșteri și scăderi bruște de volum, capacitatea elastică a țesuturilor în aceste cazuri neputând contracara acest fenomen. Apariția vergeturilor este influențată de aceste schimbări bruște în greutate, dar depinde și de calitatea tegumentului persoanei respective. La început, vergeturile au culoare roz-roșiatică, evoluând spre alb-sidefiu când devin mature. Din păcate, nu există un tratament de prevenție a vergeturilor, dar folosirea de creme și uleiuri care hidratează pielea poate diminua riscul de apariție a acestora (crema de gălbenele, aloe vera, ulei de cocos, vitamina E sau diferite creme pentru vergeturi). În ceea ce privește tratamentul vergeturilor, acesta trebuie efectuat în prima lor fază întrucât, odată ajunse la maturitate, obținerea unor rezultate de ameliorare este dificilă. Tratamentul acestora poate cuprinde injectarea de PRP, cocktail de acid hialuronic și aminoacizi, injectare de nanofat (țesut adipos prelucrat) și folosirea diferitelor tipuri de laser.

„Lăsarea“ sânilor

Indiferent te tipul de sân, coprul după naștere se schimbă și există un grad de ptoză mamară după sarcină. Ca și măsură de prevenție împotriva acestui fenomen, purtarea unui sutien adecvat care să susțină greutatea sânului în timpul sarcinii este importantă.

Ptoza mamară apărută după sarcina este de diferite grade și poate fi (sau nu) asociată cu hipotrofia mamară postpartum (scăderea în volum a sânilor). În ambele cazuri, tratamentul este cel chirurgical. În cazul ptozei mamare indicația chirurgicală este cea de mamopexie (ridicarea sânilor) care să asigure ridicarea acestora. În cazul în care pacienta prezintă și o hipotrofie asociată acestei ptoze, se poate efectua o intervenție combinată de pexie mamară și augmentare (ridicare și mărire sâni). De subliniat este faptul că implantul mamar nu ridică sânul, ci doar contribuie la mărirea acestuia în volum.

Desigur că orice femeie poate apela la chirurgia estetică pentru a recupera bustul dorit sau, cel puțin, cel pe care îl avea înainte de sarcină. În ceea ce privește intervențiile la nivelul sânilor, o perioada de minim șase luni este necesară după încheierea alăptării.

Abdomenul

Este clar că schimbările trupului femeii din timpul sarcinii nu exclud regiunea abdominală. În ceea ce privește acestă zonă, evitarea luării de greutate în exces și îngrijirea tegumentului la acest nivel sunt cuvintele cheie pentru a preveni vergeturile și efectele îngrășării din timpul sarcinii.

În perioada de gestație, regiunea abdominală este supusă unui stres mecanic foarte mare, făcând ca mușchii drepți abdominali să se îndepărteze, rezultând ceea ce numim distazis abdominal. Cu toate că exercițiile fizice au un rol important în tonifierea musculaturii abdominale, un grad de diastazis este prezent la toate femeile după sarcină și afectează corpul după naștere. De asemenea, purtarea centurilor abdominale poate avea un rol, dar doar de susținere și nu de tonifiere. În principiu, sunt de evitat intervențiile chirurgicale în timpul alăptării, majoritatea acestora efectuându-se sub anestezie generală.

Varianta intervențiilor chirurgicale

În ceea ce privește intervențiile după naștere în acesta zonă, putem vorbi de lipoaspirație, abdominoplastie sau combinarea acestora.

Lipoaspirația reprezintă intervenția chirurgicală care te ajută să scapi de țesutul adipos în exces din anumite zone ale corpului. Este bine de știut că acestă intervenție nu este una de slăbire, ci de eliminare a depozitelor adipoase de care scăpăm cu greu (cum ar fi abdomenul și șoldurile).

În cazul în care la nivelul abdomenului este prezent țesut tegumentar în exces, intervenția de preferat este abdominoplastia. În timpul acestei intervenții se poate efectua și cura chirurgicală a diastazisului abdominal sau a posibilelor hernii (de regula periombilicale) apărute în urma sarcinii. De asemenea, în unele cazuri, se poate efectua o combinație a acestora pentru a te putea bucura de silueta mult visată.

2 thoughts on “Corpul după naștere: ce se întâmplă cu sânii și burtica?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *